Symptomen van bindingsangst

- Je bent al heel lang alleen en doet weinig serieuze pogingen om iemand tegen te komen.
- Je date wel maar hebt, eventueel na een korte periode van enthousiasme, altijd wel wat aan te merken op je dates. Tot een serieuze relatie komt het niet.
- Je krijgt het benauwd bij het idee dat je ooit moet gaan samenwonen of trouwen.
- Je vindt het lastig om echt te kiezen voor iemand en twijfelt veelvuldig.
- Als je partner te vaak of te lang (emotioneel) dichtbij komt, voel je je benauwd of beklemd en wil je afstand nemen.
- Je valt altijd op types die jou niet zien staan, en wijst ge¬Ěnteresseerden af.
- Je bent liever bij je vrienden dan bij je partner.
- Intiem worden vind je moeilijk.
- Je wilt je partner niet te vaak zien en houdt er niet van om afspraken te maken.
- Je wilt liever niet te veel aan de toekomst denken.

Wat is bindingsangst?

Angst komst steeds voort uit een vrees om iets te verliezen. Als je last hebt van bindingsangst, heb je schrik om mogelijkheden te verliezen en de 'verkeerde beslissing' te nemen. In een relatie kan je daarom moeilijk vertrouwen geven en twijfel je steeds of je partner wel de ware is. Vaak houden mensen met bindingsangst afstand en leven ze samen maar toch apart met hun partner. Ze lijken vaak onverschillig voor de noden van hun partner en die van zichzelf. De ironie is dat iemand met bindingsangst waarschijnlijk juist verlangt naar een gezonde relatie, maar denkt dat dit niet voor haar/hem is weggelegd. Hij/zij is mogelijk bang om afgewezen of gekwetst te worden.

Deze angst om je te binden kan te maken hebben met emotionele tekortkomingen tijdens de kindertijd. Je bent door deze jeugdervaringen 'onveilig gehecht', waardoor je ook in je latere leven intimiteit vermijdt en denkt dat je anderen niet nodig hebt. Ook als je al enkele pijnlijke relatiebreuken achter de rug hebt, of als je ouders een slechte relatie hadden, kan je gaan geloven dat geen enkele relatie ooit werkt.

Als je bindingsangst hebt, slaag je er niet in om een stabiele relatie aan te gaan, waardoor je je op termijn eenzaam kunt voelen. Partners van mensen met bindingsangst zien hun relatie vaak op de klippen lopen, zonder dat ze begrijpen waarom.

Tips bij bindingsangst

Vergeet niet dat iedereen wel eens twijfelt. Echte bindingsangst wordt pas duidelijk wanneer je goed en eerlijk kijkt naar je relatie.

Benoem je angst.
Waar ben je precies bang voor? Ben je bang om de relatie zelf kwijt te raken of ben je bang om je vrijheid en onafhankelijkheid te verliezen?

Praat.
Binding is geen kwestie van magie, maar van goed overleg. Door veel met je partner over de relatie te praten, voorkom je misverstanden en spanning.

Geef jezelf wat tijd om naar een relatie toe te groeien.
Probeer eerst te investeren in een relatie en geef jezelf pas na een tijdje het recht om de relatie te verbreken.

Zoek niet naar de perfecte partner.
Perfectie bestaat niet en voortdurend twijfelen is dodelijk voor een relatie.

Kies een beschikbare partner.
Een partner die ver weg woont of die nog gebonden is aan een vorige relatie, voelt misschien veiliger: door de afstand is binden niet nodig. Maar als de relatie uiteindelijk op de klippen loopt, kan je bindingsangst nog vergroten.

Stop met het idealiseren van een ex-partner.
Als je last hebt van bindingsangst, ben je vaak geneigd een vorige relatie te idealiseren en te vergeten waarom het fout liep. Daardoor hou je echter afstand in je nieuwe relatie en kan je je niet binden.

Zoek hulp bij een psycholoog.
Je kan terecht in de centra geestelijke gezondheidszorg (CGG). Een lijst van deze centra vind je hier. Natuurlijk kan je ook aankloppen bij prive-psychologen, maar dat is duurder. Hier vind je contactgegevens van counselors, seksuologen, gezins- en relatietherapeuten.

Partner weg Partner anders Altijd bang Hulp zoeken Verhalen Van je partner Om iets fout te zeggen Bindingsangst bang
Partner weg Partner anders Altijd bang Hulp zoeken Verhalen Van je partner Om iets fout te zeggen Bindingsangst bang


met de steun van: