Bang dat je partner
bij je weggaat?
Symptomen van verlatingsangst
Wat is verlatingsangst?
Tips bij verlatingsangst
Bekijk andere angsten
- Als je iemand hebt ontmoet, ben je altijd met hem/haar bezig.
- Je wilt steeds bevestiging krijgen en voelt je erg ongelukkig en afgewezen als je dat niet krijgt.
- Je wilt voortdurend aandacht van de ander.
- Je bent snel en veel verliefd, maar de potentiƫle partners nemen altijd na een tijdje afstand.
- Alleen zijn vind je absoluut niet fijn.
- Als je partner de relatie heeft verbroken, zie je al snel alleen maar haar/zijn positieve kanten.
- Je bent vaak onzeker of jaloers.
- Je bent meer met de ander bezig dan met jezelf.
- Wanneer iemand niet reageert op je berichtje, denk je dat hij/zij niets meer met je te maken wil hebben.
- Je probeert koste wat het kost de relatie te behouden.
Angst komst steeds voort uit een vrees om iets te verliezen. Als je last hebt van verlatingsangst, ben je bang dat je partner je op elk moment kan verlaten. Je voelt je dus heel onzeker over je relatie. Vanuit de angst om de ander kwijt te raken, kan je wantrouwig worden of jaloerse gevoelens ontwikkelen en bezitterig reageren. Soms vertaalt de onzekerheid zich in het controleren en manipuleren van de ander, je gedraagt je dominant. Zo vergroot je echter de kans om verlaten te worden, want zo een gedrag is bijna niet te harden voor je partner.
Verlatingsangst komt vaak voort uit een 'onveilige hechting', bijvoorbeeld als je als jong kind het gevoel had dat je niet bij je ouders terechtkon bij stresssituaties. Een onveilige hechting wordt gekenmerkt door emotionele onzekerheid. Je weet nooit wanneer iemand wel of niet beschikbaar is om je op te vangen. Vaak worden onveilige hechtingsrelaties ook gekenmerkt door aantrekken en afstoten. Ook als je al enkele pijnlijke relatiebreuken achter de rug hebt, kan je verlatingsangst ontwikkelen.
Als je steeds bevestiging en aandacht nodig hebt van iemand anders om je goed te voelen, maak je je voortdurend zorgen en put je jezelf helemaal uit. Ook voor de partner, die voortdurend aandacht moet geven, is dit zeer vermoeiend en kan de relatie al snel als beklemmend aanvoelen. Daardoor is een relatiebreuk waarschijnlijk, waarna de verlatingsangst alleen maar vergroot.
Vergeet niet dat iedereen wel eens bevestiging nodig heeft of onzeker is over de relatie. Echte verlatingsangst wordt pas duidelijk wanneer je goed en eerlijk kijkt naar je relatie
Benoem je angst.
Je bewust worden van je onzekerheid is een eerste stap. Het is erg belangrijk dat je hier eerlijk over leert zijn. Tegenover jezelf, maar ook tegenover je partner. Alleen zo kan je je gedrag stap voor stap veranderen.
Vertrouwen geven.
Niet alleen geef je hiermee je partner een belangrijk cadeau, maar ook jezelf. Je maakt jezelf dan vrij van stress en zorgen. Je partner vertrouwen geven kan ook een wilsbesluit zijn. Je creƫert hiermee weer ruimte voor liefde. Want claimgedrag, wantrouwen en bezittingsdrang zijn dodelijk voor een relatie. Voordat je vertrouwen hebt, geef je vertrouwen.
Zoek hulp bij een psycholoog.
Je kan terecht in de centra geestelijke gezondheidszorg (CGG). Een lijst van deze centra vind je hier. Natuurlijk kan je ook aankloppen bij prive-psychologen, maar dat is duurder. Hier vind je contactgegevens van counselors, seksuologen, gezins- en relatietherapeuten.